23 Mart 2016 Çarşamba

AVRUPA İKİYÜZLÜ MÜ ?

Terör saldırıları nedeniyle gündeme sürekli olarak Avrupa'nın iki yüzlü olduğu, kendilerinde bomba patlayınca dünyayı ayağa kaldırdıkları ama Müslüman ülkelerde bomba patlayınca hiç oralı olmadığı pek çok kez dile getirildi.

Gerçekten öyle midir ? Avrupa ikiyüzlü mü ?

Avrupa veya batı her zaman ikiyüzlüdür ama Avrupa'nın da bu olaylara tepkisinde mantıklı nedenleri var.

Avrupa'da patlayan bombaların kaynağı aşırı dinci Müslüman gruplar. Avrupa bu olaylara Müslümanların batı medeniyetine karşı saldırısı olarak bakıyor. Yani İşid, Fransaya veya Belçika'ya saldırmadı. İşid topyekün olarak batı kültürüne, dinine, sosyal yaşantısına saldırdı. İşte bu nedenle Avrupada patlayan her bombada, tüm Avrupa ülkeleri birlik olabiliyor. Pariste bomba patlayınca, İngiltere de Almanya da İtalya da hepsi, bunu kendilerine de yapılmış sayıyor.

Müslüman coğrafyada bu terörist dinci gruplara destek çıkan, onlara hak veren pek çok müslüman var. Batıyı kafir gören, dize getirilmesi gereken günah toprakları sayan, cihad aşkıyla yanan milyonlar var. Yani bir dış etkiye gerek olmadan, durduk yere, batıya savaş açmak, onları "fethetmek" için fırsat kollayan milyonlar var.

Bu nedenle Avrupa, kendi içinde birlik olmak zorunda hissediyor.

Peki bu bombalar müslüman coğrafyada patlayınca neden oralı olmuyor ?
Bunun iki nedeni var.

Birincisi, gayrı insani bir tavırla, gebertsinler birbirlerini diyor.

İkincisi, müslüman dünyası onlarca mezhebe, binlerce tarikata bölünmüş durumda. Müslüman coğrafyası, yüzyıllardır birbiri ile çatışıyor. Bu uzun geçmişi olan davranış, sadece Avrupa için değil tüm dünya için bu olayları, olağan bir durum haline getiriyor. Biz bile ortadoğudaki bombalama eylemlerine kayıtsısız. Her zamanki ortadoğu haberi deyip geçip gidiyoruz.

İkinci nedenle paralel olarak, Müslüman dünyanın geri kalmışlığı da bir başka etken. Sorunlarını tartışarak, birbirlerine sabrederek değil de kavga ederek çözen bir coğrafyadan bahsediyoruz. Bu az gelişmişlik, buradaki insanlardan her ilkel davranışın beklenebileceği algısı yaratıyor. Bu da yaşanan her anormal durumu, normalleştiriyor.

Zaten biz de Avrupa'nın daha medeni olduğunu, orada bu tarz kaos veya bombalama eylemlerinin olmaması gerektiğini baştan kabul ediyoruz. Bu nedenle hickimse "Çin veya Tayvan veya Kenya bizdeki bombalama eylemlerine neden tepki göstermiyor" diye sormuyor, Avrupa neden tepki göstermiyor diye soruyor.

Peki sorunun çözümü ne ?

Çözüm aslında çok zor değil. Türkiye Kürt sorununu (PKK değil, Kürt sorunu) nasıl çözmeli ise, Avrupa da bu sorunu o şekilde çözmelidir.

Bakınız: Kürt Sorunu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder